Dimitris-Lefas
Συνέντευξη: Δημήτρης Λέφας

Τι σημαίνει για εσένα η τέχνη της κομμωτικής;

H τέχνη της κομμωτικής είναι μια μορφή θεραπείας, τόσο για τον κομμωτή όσο και για το άτομο που αφήνεται σε ένα καινούργιο κούρεμα. Πολλές φορές λέω ότι το να “αφήνεσαι” στα χέρια ενός κομμωτή είναι σαν να κοιτάς ένα νέο καθρέφτη.

Αν το σκεφτείς δεν αγγίζουν πολλοί άνθρωποι τα μαλλιά μας καθημερινά. Ο κομμωτής καλείται να δημιουργήσει απευθείας μία σχέση επαφής, μία σχέση εμπιστοσύνης με αυτόν που ίσως γνωρίζει για πρώτη φορά. Όταν πηγαίνουμε στο κομμωτήριο θέλουμε να νιώσουμε πιο όμορφοι, θέλουμε να δούμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και αυτό είναι κάτι πολύ δυνατό. Είναι μια μυσταγωγία.


Τι είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο στους ανθρώπους;

Νομίζω οι άνθρωποι που ισορροπούν στα άκρα. Όσο αντιφατικό και αν ακούγεται, νομίζω όλοι έχουμε συναντήσει ανθρώπους που καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια καλή σχέση μεταξύ του “τολμώ” και του “σκέφτομαι”. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που αντιπαθώ τη φράση “extreme κουρέματα”. Τι πάει να πει extreme; Αυτό που για σένα ή για εμένα φλερτάρει με την ακρότητα για τον άλλον είναι καθημερινότητα.

Τι είναι τάση στα μαλλιά αυτή τη στιγμή;

Η τάση στα μαλλιά είναι να νιώθεις όμορφος, σίγουρος και ελεύθερος. Η τάση στα μαλλιά έχει παράγοντα τη χρονική περίοδο που διανύουμε και έχει πάντα να κάνει με την κοινωνία. Για τον ίδιο λόγο που επικράτησε το Bob haircut στα ‘20s δηλώνοντας την αρχή της γυναικείας χειραφέτησης στη Γαλλία, για τον ίδιο λόγο θα επικρατήσει αυτό που ονομάζω “Bedroom haircut”: να έχεις ένα αψεγάδιαστο look όλη τη διάρκεια της μέρας που θα βασίζεται στη σωστή φόρμα των μαλλιών. Ένα στυλ ανεπιτήδευτο από το πρωί που ξυπνάει κάποιος μέχρι το βράδυ που θα επιστρέψει στο σπίτι του, που θα γράφει ωραία χωρίς καθόλου styling.

Λέμε ότι είναι “τάση” το Smart Casual στο καθημερινό μας στυλ. Γιατί; Επειδή ο σύγχρονος άνθρωπος αλλάζει πολλές καταστάσεις μέσα στην ημέρα. Μπορεί να ξεκινήσει την ημέρα του γραφείο, να βγει για φαγητό ή να πιει ποτό και θα πρέπει τα ρούχα του να τον εξυπηρετούν κάθε στιγμή. Δε θα πρέπει να κάνουν το ίδιο και τα μαλλιά του;


Δε διάλεξα την κομμωτική. Η κομμωτική με διάλεξε. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και με την έμπνευση. Δεν υπάρχει -τουλάχιστον προσωπικά μιλώντας- μια “τεχνική” ή “μέθοδος” για να εμπνευστείς.

Από που εμπνέεσαι;

Δε διάλεξα την κομμωτική. Η κομμωτική με διάλεξε. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και με την έμπνευση. Δεν υπάρχει -τουλάχιστον προσωπικά μιλώντας- μια “τεχνική” ή “μέθοδος” για να εμπνευστείς.

Η έμπνευση για εμένα είναι η κάθε στιγμή, είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι. Τα μαλλιά είναι το αξεσουάρ που φοράμε 24 ώρες την ημέρα και γι’ αυτό ο κομμωτής έχει υποχρέωση να αντλήσει έπνευση μέσα από την προσωπικότητα του ατόμου που τον έχει εμπιστευτεί. Να κατανοήσει την καθημερινότητά του και τον τρόπο ζωής του, να προσπαθήσει να φτάσει το ιδανικό.

Από ότι καταλαβαίνω, για εσένα η κομμωτική είναι μια φιλοσοφία;

Φυσικά, άλλα όχι μόνο για μένα. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από ένα μεγάλο βήμα επιλέγουμε να αλλάξουμε τα μαλλιά μας, να αλλάξουμε δηλαδή τον τρόπο που θέλουμε οι άλλοι να μας βλέπουν. Στο πρώτο πράγμα που επιλέγουμε να παρέμβουμε όταν αλλάζουμε ψυχολογία είναι τα μαλλιά μας. Γι’αυτό ο κομμωτής μας πρέπει να κατανοήσει την ψυχολογία μας και την προβάλλει στο καθημερινό γλυπτό που φοράμε: το κούρεμα που έχουμε καθημερινά.

Εσείς προτείνετε κάποια προϊόντα περιποίησης μαλλιών;

Όπως ανάλογα με τον τύπο δέρματος προμηθευόμαστε την κατάλληλη κρέμα έτσι γίνεται και ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών. Στο Lefas Hair Operators φροντίζουμε να έχουμε brands που εκπροσωπούν την ταυτότητα της δημιουργικής μας διαδικασίας, σεβόμενοι πρώτα από όλα τις ανάγκες του πελάτη. Κορυφαίες εταιρείες όπως η Wella με σειρές όπως Sebastian είναι τα κατάλληλα υλικά για να εξυπηρετήσουν τόσο τον πελάτη μας, όσο και εμάς τους επαγγελματίες. Δεν φτιάχνουν τα πινέλα τον ζωγράφο, το βοηθούν όμως για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ